ÖĞRETMENİM! -Fatma Zührenaz

Herkese selam. Nasılsınız bakalım? Nasıl gidiyor hayat? Ben iyiyim. Online eğitime alışmaya çalışıyorum. Program yaptım, derslere katılıyorum vs. Bugünün anlam ve önemini hepimiz biliyoruz sanırım. “Öğretmenler Günü”. Yazıma Başöğretmen Ulu Önder Atatürk ile başlamak ve bu yazıyı hayatıma, hayatlarımıza dokunan tüm öğretmenlere ithaf etmek istiyorum.

Bu yazıyı yazarken kullandığım harfler, aldığımız laik eğitim, güzel sanatlar okulları, Türkçe’nin varlığını korumayı amaçlayan kurum Türk Dil Kurumu;tarihimizi, geçmişimizi öğrenmemize katkı sağlayan, Türkler hakkındaki olumsuz iddialara ve kullanılan “barbar” sözüne karşın durumun böyle olmadığını, Türklerin geçmişten günümüze medeniyetlere sağladığı katkıları anlatan Türk Tarih Kurumu; okul sıralarında kızlı erkekli eğitim görebilme hakkımız ve daha niceleri. Peki tüm bunları kime borçluyuz? Tabii ki eğitim, kültür, sanat ve daha birçok alanda kendilerini geliştiren, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak nesiller yetiştirmek isteyen ve bu yola ömrünü adamış Başöğretmen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Bizler de Türkiye Cumhuriyeti’nin neferleri olarak Atatürkümüz’ün izinden gitmeliyiz. Çok çalışarak vatanımıza, milletimize hayırlı insanlar olma yolunda çabalamalıyız.

Temelde toplumdaki her insanın ailesinden sonra ilk eğitimini aldığı kişiler öğretmenlerdir.Kişi bütün öğrenim hayatı boyunca da öğretmenlerin kendisine kazandırdıklarıyla hayata hazırlanır ve onların öğrettikleri bilgi ve becerilerle insanlığa, topluma faydalı olacak birikimleri edinir. Toplumun hangi kanadından olursa olsun, kökeni ne olursa olsun her insanın hayatına dokunan en azından bir öğretmeni vardır.

Başta Başöğretmen Atatürk olmak üzere hayatıma, hayatlarımıza dokunan ve yolumuza ışık tutan tüm öğretmenlerimizin ve bana blogunda yazma fırsatı veren ayrıca hazırladığı içeriklerle öğrencilere büyük destek olan Fulya Öğretmenimizin de Öğretmenler Gününü kutluyorum. İyi ki varsınız öğretmenlerimiz!

 

 

Online Eğitim Önerileri -Eylül Deniz

 

 

Öncelikle, upuzun bir merhabaaaaaaaa. Çok uzun zamandır yoktum, biliyorum. Sebepleri de çok fazla ama özetle yeni bir hayata geçtim ve birkaç sağlık sorunu yaşıyordum. Bu süre içerisinde çok aktif olmayı planlıyorum.

 

Biliyorsunuz ki, okullar yine kapatıldı. Evet, birçoğunuz üzüldü buna. Açıkçası ben üzülmedim. Çünkü içinde olduğumuz şu duruma bakın. Global bir sağlık sorunu ile uğraşıyoruz. Eğer okullar açılsaydı ölümler artacaktı ya da birçoğumuz hastalık kapacaktık. İyi ki açılmadı.

 

Size bir sorum var. Online eğitim mi, yüzyüze eğitim mi? Ben kendi fikrimi belirteyim, online eğitim. Eğer eğitim sistemimiz öğrenmeye dayalıysa kesinlikle online eğitim. Duruma bakın, sınav olamıyoruz diye okullar açılacaktı. Eğer sınav diye bir şey olmasaydı, online eğitim devam edecekti. Ben eğer elimizde bütün imkanlar varsa online eğitimi çok daha yararlı buluyorum çünkü okul baskısı yok bir kere. Elimizin altında internet var, öğrenmek için her şey mevcut. Öğrencinin eğitim almak için ekstra ekstra bir çabası olmuyor.

 

Ve bir sorum daha var; sizce her şey normale dönünce, online eğitimle dersleri desteklerler mi? Bu konu hakkında bir şey bilmiyorum açıkçası. Ama eğer yapılırsa gerçekten çok iyi olabilir. Örneğin; ayağınızı kırdınız ve okula gidemiyorsunuz. Derse online bağlandınız. Başka bir örnek; o haftasonu hava çok kötü, dolu yağıyor. Haftasonu kurslarını online yapabilirler, değil mi? Bence gerçekten eğitimi geliştirebilecek bir şey. Düşüncelerinizi yorumlardan veya @eyluldys, @lgsfenhocasi instagram hesaplarından, DM yoluyla belirtmeyi unutmayın. Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi çok merak ediyorum.

 

Şimdi size birkaç online eğitim önerisi vereceğim. Yarın yeni bir dönem başlıyor ve yine online.

1) Ders saatinden en az 1 saat erken uyanın. Derse uykulu bir kafayla girmek isteyeceğinizi sanmıyorum.

2) Ardından mutlaka bir rutininiz olsun. Her sabah sizi uyku modundan çıkarıp, “evet eğitim artık başlıyor” moduna sokmalı.

Ben size kendi rutinimden bahsedeyim. Her sabah uyandıktan sonra elimi yüzümü yıkayıp, cilt bakım rutinimi yapıyorum. Pijamalarımı çıkarıp, beni yine uyku moduna sokmayacak ama evde rahat olacağım kıyafetler giyiyorum. Ardından odamı rahat bir ortama çeviriyorum. Yatağımı ve odamı toplayıp, masama geçiyorum ve ders için kullanacağım araç gereçlerini ayarlıyorum. Bilgisayarımı kullanıyorsam; bilgisayarımdaki gereksiz dosyaları temizleyip ders moduna sokuyorum. Tabletle giriyorsam; dikkatimi dağıtacak diğer uygulamaları devre dışı bırakıyorum.

3) Kahvaltı. Kesinlikle en önemli öğün.

Zaten dersten 1 saat önce uyanacağımız için, kahvaltıya zaman ayırabiliyoruz.

1. Gelenekselden Vazgeçemeyenlere

1 adet yumurta(haşlanmış veya yağsız tavada omlet olabilir)

1 dilim peynir

Domates, salatalık, yeşillik, biber

4-5 adet zeytin

1-2 dilim tam tahıllı ekmek

2. Spor Yapmayı Sevenlere

2 yumurta beyazı, 1 tam yumurta, 3 yemek kaşığı yulaf ile omlet

10 fındık

1-2 yemek kaşığı lor peyniri

Domates, salatalık, yeşillik, biber

3. Enerjik ve Hızlı Olanlara

1 kase yoğurt

2 yemek kaşığı nar

2 yemek kaşığı yulaf

1 tatlı kaşığı tarçın

10 adet badem

4. Avokado Sevenlere

1 yumurta

½ avokado

½ demet maydanoz

½ limon

3 ceviz

KAYNAK: VOGUE TÜRKİYE

Evet buraya sizin için birkaç sağlıklı kahvaltı önerisi bıraktım, isterseniz örnek alabilirsiniz.

  4) Derste mutlaka not alın.Bu notlar sınavlara hazırlanırken işinize yaracaktır.

  5) Tüm gün masa başında oturacağımız için eğitim bitince, biraz egzersiz yapabilirsiniz.

 

Evet, bugünlük benden bu kadar. Kendinize iyi bakın, ve kendinizi sevin. Hoşçakalın…

-Eylül Deniz YILDIZ

ig: @eyluldys

Ders Çalışma Motivasyonu-Eylül Deniz

Selam

 

Ben geldim

 

Nasıl gidiyor okullarınız bakalım?

Umarım herkesin dersleri ve canlı dersleri güzel gidiyordur, bugün konuşacağımız konu ders çalışma motivasyonu.

İlk bahsetmek istediğim konu, derslerimiz internet üzerinden ilerliyor.Bu yüzden biz de bu düzene ayak uyduruyoruz. Eğer derseniz online olduğu için çalışamıyorsanız veya odaklanamıyorsanız YouTube üzerinden bloggerların online ders videolarını izleyin, bazı ders blogları gerçekten çok düzenli bir şekilde oluyor ve sizi motive edebiliyor. Size önerebileceğim bir YouTube kanalı var Buket Sena. Buket Sena’nın kanalında ” #HDG”  adlı videolar var. “HDG” Hayat düzenleme Günlükleri demek ve hayatınızı düzenlemek için sadece bir yol gösteriyor. Ben bilindik bir kişiyi söyledim ama böyle videolar çeken bir sürü youtuber ve bloggerlar var, kendiniz araştırarak bulabilirsiniz.

İkinci maddemiz ders çalışmak için ortamınızı yaratın. Örneğin; odanız çok mu dağınık? toplayın. Masanız mı kirli? temizleyin. Yazabilmek için güzel kalemlerimiz mi yok? alın. Kendinizi ders çalışmaya motive etmeniz gerekli çünkü bu iş gerçekten çok zor ilerliyor.

Bütün ortamınızı ders çalışmaya uygun yaptıktan sonra, size verebileceğim küçük tiyolar da var. Ders çalışırken telefonunuzu kapalı tutun. Kapalı tutmak istemiyorsanız, ailenize iletişim halinde bulunmanız gerekiyorsa;sessize alın. Kısaca telefonunuza dikkatiniz vermeyin. Eğer canlı dersleriniz veya online dersinize telefonunuz üzerinden katılmıyorsanız, telefonunuz ile az ilgilenmenizi öneririm. Bilgisayar ve laptop üzerinden yapıyorsanız, başka şeylerle ilgilenmeyin sadece Eba ve eğitim uygulamalarınızı açın. Arkadan müzik dinlemek güzel olabilir ama bence sessiz enstrümantal veya lo-fi şarkılarını deneyebilirsiniz. Odaklanmak için ideal.

Güzel bir şekilde ders çalıştınız ve dersin bitiminde mutlaka yapmanızı önerebileceğim bazı şeyler var. Ders zamanı boyunca ekrana baktık ve gözlerimiz yorduk. Size garip garip gelebilir ama göz maskesi yapmayı deneyebilirsiniz. İnternette aratarak sıcak  poşet çay maskesine bakabilirsiniz. Bunu uyumadan 15-20 dakika öncesinden yapar ve yatarsanız zinde bir şekilde uyanırsınız. Çay maskeleri aynı zamanda da çok doğal.

Meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. İnsanlar meditasyon deyince buna önyargı ile yaklaşıyorlar ve dalga geçtikleri bir konu haline geliyor. Fakat meditasyon yapmak çok rahatlatıcı bir şey. Bir kere meditasyon yapmayı deneseniz hiç vazgeçemeyeceğinizden eminim. Meditasyon yaparken içimizdeki bütün kötülüklerden arınmaya çalışırız sadece pozitif şeyler düşünüp, iyi şeyler düşünüp zihnimizi zinde tutmaya çalışırız. Bu da sizi iyi bir yere getirebilir.

Spor yapabilirsiniz. Günlük 15-20 dakikalık egzersizler size yardımcı olacaktır. Yine YouTube üzerinde bulabileceğiniz güzel egzersiz programları mevcut.  Yaşınıza uygun olan egzersiz programını seçip, günlük 15-20 dakika arasında egzersiz yapmanızı öneririm. Günlük 1 saate yakın spor yapıyorum ve arada yürüyüşe çıkıyorum.

Çok çok önemli olan bir konu ise sağlıklı ve dengeli beslenme. Şimdi size “çikolata yemeyin, cips yemeyin” tarzında şeyler söylemeyeceğim, çünkü ben de bu tarz şeyleri yemeyi çok severim. Ama ne yazık ki vücudumuz Böyle şeyleri sevmiyor. Çikolata cildinizde sivilce tarzında şeyler yapabilir. Çok fazla cips yemek, vücudumuzda yağlanma yapabilir. Tabii ki arada sırada yiyebilirsiniz ama benim gibi bütün gün boyunca yemeyin. Mutlaka dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.

Sırada kitaplar var; kitaplar hakkında zaten başlı başına bir blog yazım var, onu okuyabilirsiniz. Sadece düzenli olarak kitap okumak size iyi gelecektir ve soruları daha hızlı okumanıza yardımcı olacaktır.

Bu söylediklerimi deneyin; kendiniz bu şekilde ders çalışmaya motive edebilir, ders çalıştıktan sonra da kendinizi rahat hissedebilirsiniz.

Bugün 20 Eylül 2020, yarın 21 Eylül. 1. sınıflar için okul açılıyor, bizim için de online eğitim başlıyor. Evet aslında bizim derslerimizde önceden başlamıştı fakat bu dersler 9. Sınıf dersler olacak.

 

Umarım hepiniz hepiniz hepiniz güzel bir eğitim öğretim senesi geçirirsiniz…

Herkes için bu tavsiyelerim iyidir bence.

Zorunda kalmadıkça dışarı çıkmayın ve dışarı çıkarsanız maske takın; hepinize musmutlu bir eğitim öğretim yılı  diliyorum…

Hoşça kalııın….

 

Eylül Deniz YILDIZ

31 Ağustos ve Uzaktan Eğitim Verimliliği -Eylül Deniz

 

 

Selam.

 

Yine ben.

 

Öncelikle şöyle başlamak istiyorum. Bu yazıyı benim gibi 9. sınıf öğrencilerine yazıyorum. Bu arada geçen hafta yoktum, derslerim çok yoğundu ve psikolojik olarak zor bir dönemden geçiyordum. Bu yüzden geçen hafta yazımı yazamadım. Ama şu an buradayım ve siz bu yazıyı okuyorsunuz. Positive vibesss 🙂

 

Bugünkü konumuz 31 Ağustos’ta başlayan online eğitim, canlı dersler ve EBA.

 

Benim ilk okul günüm (yani 31 Ağustos), biraz garip geçti. O gün arkadaşlarımla ilk kez tanışacaktım, tekrar bir düzenle çalışacaktım. Ama o iş öyle ilerlemedi. EBA’nın Zoom bölümünden ders yapacağımızı düşünmüştük fakat EBA TV’den işleyeceğimizi öğrenince birazcık hayal kırıklığına uğradık. Birbirimizle tanışmak istediğimiz için bir WhatsApp grubu oluşturduk. Ve çok garip, sanki birbirimizi 10 senedir tanıyor gibiyiz.   🙂

 

Bir süre sonra EBA Zoom canlı dersler başladı. Benim için hiç verimli değildi çünkü bazı öğretmenler 8. sınıfa devam ediyor, bazıları ise 9. sınıf anlatıyordu. Çok karışık geldiği için bu hafta kendim ders çalışıp canlı derslere girmedim.

 

EBA uygulaması hakkında ciddi bir eleştirim var;

Masaüstü bilgisayarım ve telefondan giriyordum derslerime. Ve EBA’nın uygulaması ne yaparsam yapayım telefonuma inmedi. Çok kez indirmeyi denedim ve asla inmedi. Üstelik sadece benim başıma gelen bir sorun değil bu. Neredeyse herkes yaşadığını söyledi. Bir şekilde indirmeyi başardım bu kadar çok çabadan sonra. Bu sefer de uygulama açılmadı.

Evde olduğumuz ve verimli olmak istediğim için, derslerime girmek istediğim için bu zorluklar çok sinir bozucu oluyor. Bunlara rağmen biz bu kadar çaba gösterip, derslerimize odaklanmaya çalışırken karşımıza böyle zorluklar çıkıyor. Hala ders konusunda suçlanıyoruz. Keşke rahatça  kullanabilsek de çok istekli olsak. Daha uygulama yüklenmiyor bile. Ama naparsınız, dinlemiyorlar ki bizi….

 

Kısaca benim için ”uzaktan eğitim”  hiç verimli değil. Umarım okullar bir an önce açılır ve düzenimize geri döneriz. Çünkü bu cidden çok zor…

 

Evet, bu haftaki yazım;  “online dersler” ve benim tecrübelerim, EBA eleştirisi ve düşüncelerimdi. Umarım okurken keyif almışsınızdır.

 

Zorunda kalmadıkça evden çıkmayın. Zorunda kalırsanız mutlaka maske takın.

 

Sevgiler…

Eylül Deniz YILDIZ

Teknoloji ve Perde Arkası – Eylül Deniz

Ben geldiiim. Bu haftaki konumuz; sınav senesinde teknoloji kullanımı, teknoloji kullanımının yararları ve zararlı, teknoloji bağımlılığı. Başlıyoruz o zaman.

Öncelikle sınav seneniz olacağı için tabii ki sosyal medya kullanımınızı azaltmalısınız. Keyfi kullanımınızı isterseniz tamamen kaldırabilirsiniz. Eğer tamamen kapatmak istemiyorsanız, kısıtlamalısınız.

Bunun için öncelikle kendinize günlük bir veri tabanı oluşturun, örneğin: pasta grafiği, veri grafiği. Bunu yaparak gününüzü neler ile geçirdiğinizi görebilirsiniz , ona göre teknoloji saati yapabilirsiniz. Bunun gibi:

Okumaya devam et “Teknoloji ve Perde Arkası – Eylül Deniz”