DERS ÇALIŞIRKEN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR – OĞUL CAN


Herkese Merhaba. Biliyorsunuz ki bir süredir buralarda yokum. İzmir’de yaşıyorum. Deprem tatil uzaktan eğitim sınavlar derken burayı unuttum.

Bugünkü konumuz DERS ÇALIŞIRKEN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR.

Başarılı olmak isteyen öğrencilerin ders çalışırken yapılan hatalar konusunda bilgili olması önemlidir. Çoğu öğrenci saatlerce ders çalışmak için zaman harcasa da istediği sonuca ulaşamamaktan şikayetçidir. Bunun altında yatan en önemli nedense yanlış ders çalışma yöntemleridir. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır elbette. Kimi öğrenci 2 saat çalışarak başarılı olurken, kimi öğrenci ise 7-8 saatini bile çalışmaya ayırsa başarılı olamamaktadır. Bu da o öğrencinin ders çalışma konusunda yanlışları olduğunu gösterir. Önemli olan saatlerce masa başında oturup derse vakit ayırmak değildir. Gerçekten birkaç saatini derse ayırmak ve konsantre olarak sindire sindire çalışmak önemlidir.

Bu Konuyu İki Başlık Altında İşleyeceğiz. TEKNİK ve GENEL HATALAR

İlk Olarak Teknik Hatalarla Başlayalım.

.

Son Gün Ders Çalışmak

Öncelikli olarak ders çalışırken yapılan teknik hatalardan bahsedelim. Özellikle son güne ders bırakan öğrencilerin hata oranı yükselmektedir. Sınava bir gün kala ders başına oturup tonlarca konuyu çalışmak zorunda olan öğrenci olayı gözünde iyice büyüterek başarısızlığa ilk adımı atmış olur. Sınava hazırlanmak ciddi bir iştir. Eğer plansız programsız son dakika sınava çalışmak gerekiyorsa odak noktası olan kısımlara yönelmek gerekir. Çok fazla detaylara boğulmadan, bitkinlik ve isteksizliğe yer vermeden derse odaklanmak başarınızı artıracaktır. O yüzden Bir Programınız Olmalı. Sitemizde bununla ilgili yazılar bulunmakta…

.

Çalışma Ortamı

Bir diğer ders çalışma hatası ise ortam seçimidir. Derse odaklanmak için çalışılacak mekanı doğru seçmek önemlidir. Çoğu öğrenci müzik dinlerken ya da televizyon seyrederken daha iyi ders çalıştığını düşünür. Oysa ki böyle bir ortamda ders çalışmak dikkatin dağılmasına neden olacaktır. Bazı öğrenciler de yatarak ders çalışmaktan zevk alır. Ders çalışırken yapılan teknik hatalar arasında en sık rastlananı budur. Çünkü ders çalışırken uzanmak gevşemeye ve uykunun gelmesine neden olacaktır. Kısa süre çalışmanız iyi gitse de bir süre sonra uykunuz gelecek ve dikkatinizi toparlamak zor olacaktır.

.

Genel Hatalar

  1. Plansız çalışmak ve zamanı düzensiz kullanmak.
  2. Sürekli çalışma mekanı değişerek evin çeşitli kısımlarını kullanmak. Belli bir yerde odaklanmanız gerekir.
  3. Müzik ya da televizyon olan ortamda çalışmak.
  4. Çalışma ortamında poster, afiş ya da resim gibi dikkat dağıtıcı objeler bulundurmak.
  5. Ders çalışmaya engel olacak dış etkenlere odaklanmak. Hayal kurmak, telefonla ilgilenmek gibi.
  6. Dersi anlamadan farklı kaynaklardan çalışmaya odaklanmak. Konuya çalışmadan test çözmeye başlamak vb.
  7. Sürekli olumsuz düşünerek konsantre olamamak. ”Konuyu bilmiyorum yapamam” şeklinde olumsuz düşüncelerle öğrenmenin önünü kapatmak.
  8. Yorgun bir şekilde ders başına oturarak başarısızlığa neden olmak.
  9. Ders çalışmadan önce düzensiz beslenmek ya da açken derse oturmak.
  10. Derste not tutmamak ve dersi dinlemeyerek evde öğrenmeye çalışmak.
  11. Gereksiz ayrıntılara takılarak zamanı boşa kullanmak.
  12. 45 dakikadan uzun süre çalışarak dikkat dağıtmak. 45 dakika ders çalışarak 10-15 dakikalık ara vermek gerekmektedir. (POMODORO KULLANIN.)
  13. Kararsız olmak. Başarısız olacağım düşüncesi ile ders çalışma konusunda kararsızlıklar yaşamak.

 

BU YAZININ TÜM HAKLARI OĞUL CAN KIZĞIN’A AİTTİR.

 

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ – Oğul Can

Herkese selamm. 

Yine ben geldim. Keyifli Okumalar!

 

Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi

13 maddede nasıl verimli ders çalışacağınızı yazıyorum. Yorum yapmayı unutmayın.

 

1. Amaçlarınızı Belirleyin.

Başarılı olabilmek için mutlaka amacınızın açık ve net bir tanımının yapılmış olması, kişinin buna inanması gerekir. Amaçlar davranışları başlatır, sonuçlarda bu davranışların etkisiyle elde edilir. Plan, sanıldığı gibi sadece ders çalışma sürelerini planlamak için yapılmaz. Planın en önemli işlevi aynı zamanda kendinize zaman ayırmaktır. Hangi dersi ne zaman ve nasıl çalışmanız gerektiğini düşündükten sonra sıra plan yapmaya gelir. Plan yaparken hangi aralıklarda hangi derse çalışacağınızı, dinlenmek için ne kadar vakit ayıracağınızı ve uyuyup uyuyacağınız saati belirlemelisiniz.

 

2. Günlük, Haftalık ve Aylık Planlarınız Olsun.

Zamanınızı iyi bir şekilde değerlendirmek için planlı ve programlı bir çalışma düzeniniz olmalı. Kendinize 1 haftalık bir hedef belirleyin. Örneğim: “Bu hafta programıma uyarak 1000 soru çözeceğim.” gibi ve bu hedefinize ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin. 

 

3. Zamanınızı Verimli Kullanın.

Herkesin ilgi ve yetenekleri birbirinden farklı. Zamanınızın bir kısmını bu ilgi ve yeteneklere, bir kısmını ders çalışmaya ayırmalısınız. İlk olarak kendinizi tanımalısınız. Kendini tanıyan bir öğrenci planını oluştururken derse ne sıklıkla çalışacağını da bilir, aynı zamanda da planını uygulaması daha kolay olacaktır. 

 

4. Verimi Düşüren, Dikkat Dağıtan Etkenleri Ortadan Kaldırın. 

Çalışılan odanın ısısından, uyku düzeni, kaygı, telefon ve sosyal medyaya kadar birçok etken ders çalışırken veriminizi düşürecektir. Örneğin programınızda 40 dakikalık bir çalışma aralığı varsa o 40 dakika boyunca çalışacağınız ders dışında hiçbir şeyin dikkatinizi dağıtmaması gerekir. Bu sebeple ruhen ve fiziki olarak olumsuz etkenlerden arınmış olunmalıdır.

 

5. Kendinize Uygun Bir Çalışma Ortamı Oluşturun.

Günlük olarak kullandığınız çalışma defter ve kitaplarını üzerinde bulundurabileceğiniz bir çalışma masanız olmalı. Çalıştığınız odada takvim ve saat bulundurmalısınız. Odanın ışığı ders çalışmaya uygun ve yeterli olmalı.

 

6. Dikkatinizi Toplayın!

İnsanda dikkat her an dağılabilir yapıdadır. Çalıştığınız ortamı dikkatinizi toplayacak materyallerle donatmalısınız. Örneğin duvara hedeflerinizin yazdığı kağıtlar asabilirsiniz. Ayrıca .alışma masasında telefon ve yiyecek bulundurmamalısınız, bunlar dikkatinizi en çok dağıtacak etkenlerdir. Ama duvarlarınıza da renkli kağıtlar asmayın. Tek bir renk seçin -bence sarı veya beyaz olmalı- o renk kağıda yazın notlarınızı.

 

7. Derse Hazırlıklı Gidin.

Okula hazırlıklı gidin. Örneğin yarın Fen bilimleri dersiniz var. Yarın işleyeceğiniz konuya kabaca bir göz atmak sizin yararınıza olacaktır. 

 

8. Aynı Anda Bir Kaç Dersi Birden Çalışmayın. 

Masanızda sadece çalışacağınız ders ile ilgili materyaller olsun. Örneğin Matematik Çalışacaksınız, Türkçe defteriniz masanızda olmasın. Bu verimli ders çalışmanızı engeller.

 

9. Belirli Günler Pomodoro Uygulayın.

Pomodoro 30 dakika ders 10 dakika derstir. Kronometre ile çalışılır. Saatlerce ders çalışmak yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Bir süre sonra veriminizi tümüyle kaybetmiş olacağınız için zamanınız da boşa gidecektir. 30 dakikada bir çok uzun olmayacak şekilde molalar verin.

 

10. Açken ve Yeni Yemek Yediğinizde Ders Çalışmayın!

Karnınız açken derse odaklanmanız neredeyse mümkün olmayacaktır. Karnınız tokken ise üzerinizde bir ağırlık hissediyor olursunuz. Yemek yedikten yarım saat sonrasında tuvalet ihtiyacınız varsa giderip çalışma masasının başına öyle geçmelisiniz.

 

11. Not Alın. 

Öğrendiklerinizi kalıcı hale getirmek için bir başka aktivite ise not almak. Yalnızca duysal değil görsel olarak da hafızanızı desteklemiş olacaksınız.

 

12. Tekrar Yapın.

Mutlaka dersini gördüğünüz konuları eve gittiğinizde ders çalışmadan önce tekrar edin. Öğrendiklerinizin kalıcı hafızaya yerleşmesi için aynı gün içinde tekrar edilmesi önemli bir aktivitedir. Özellikle önünüzde hazırlandığınız bir sınav varsa düzenli aralıklarla çalıştığınız konuları tekrar etmeniz sizin için faydalı olacaktır.

 

13. Farklı Kaynaklardan Yararlanın.

Ders çalışırken farklı kaynaklardan yararlanmak, çalışılan konu ile ilgili daha geniş bilgiler edinmemizi sağlar. Kullandığınız kaynakların güncel ve güvenilir olmasına dikkat edip, çeşitlendirmelisiniz.

 

Benden bu kadar. Umarım işinize yarar. Takip etmeyi unutmayın. Bu arada haftaya youtube kanalıma kaynak önerileri ve soru çözüm videoları gelecek abone olmayı unutmayın!!!

Haftaya Görüşürüz. Buradan Fulya Hoca’ya selamlar. Bize bu fırsatı verdiği için…

İNSTAGRAMDAN BLOG SAYFAMI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

YOUTUBE DERS KANALIMA ÜCRETSİZ ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ!