Mutasyon,Modifikasyon,Adaptasyon,Doğal Seçilim
Mutasyon Nedir?
Genlerin yapısında meydana gelen değişime Mutasyon denir. Genlerin yapısında meydana gelen değişim iki farklı şekilde olur;
- Bireyin yapısında meydana gelen değişimler. Kişi mutasyona sebep verecek herhangi bir maddeye maruz kaldığında kanser gibi sorunlarla karşılaşabilir, bunun sebebi mutasyondur. Bireyin yaşantısını etkileyecek değişimlerdir.
- Üreme genlerinde meydana gelen değişimler, mutasyona sebep olacak bir maddeye maruz kalan kişinin üreme hücreleri mutasyona maruz kalabilir, buda yeni doğaca yavru bireye aktarılır. Mutasyona uğramış genlerle anne karnında büyüme başlayan bireyde bir çok farklılık gözlemlenir. Bunlar; 6 parmaklı olma, gözlerinin farklı renk olması, down sendromlu olma yada eksik kol veya bacaklı doğma gibi.
Modifikasyon nedir?
Beslenme, nem ve sıcaklığın etkisiyle Genlerin işleyişinde meydana gelen değişime Modifikasyon nedir. Modifikasyonlar, canlının dış görünüşünü etkileyen ve kalıtsal olmayan değişikliklerdir.
Arılarda arı sütüyle beslenen dişi yavru kraliçe olurken çiçek tozu (polen) ile beslenen dişi yavru işçi arı olmaktadır.
Modifikasyonun Özellikleri
- Aynı tür iki bitkinin farklı bölgelerde yetişirken boylarını farklı olması yada renklerinin farklı olması buna örnektir.
- Canlı hayatta kalmak için değişim geçirir.
- Genlerin yapısında bir bozulma meydana gelmez.
- Bir gen bozulması değildir.
Modifikasyonun Nedenleri
- Sıcaklık
- Işık
- Nem vb.
Modifikasyona Örnekler
- Spor yapan insanların kaslarının gelişmesi modifikasyondur.
- Güneşin etkisiyle tenin bronzlaşması modifikasyondur.
- İşçi yada kraliçe arı oluşumu
- Çuha bitkisinin farklı sıcaklıklarda renginin farklılaşması,
Mutasyon ve Modifikasyon Arasındaki Farklar
Adaptasyon Nedir?
Kısaca, Canlının bulunduğu çevreye uyum sağlamasına adaptasyon denir.
Kitapta yer alan tanıma göre; Canlıların, belirli çevre koşullarında yaşama ve üreme şansını artıran kalıtsal özellikler kazanmasına adaptasyon denir.
Adaptasyonun Özellikleri
- Kalıtsal bir özelliktir.
- Yavru bireyler ebeveynleriyle benzer özellik gösterirler.
- Çevresel faktörler etkilidir.
- Asıl amaç hayatta kalmaktır.
Adaptasyona Örnekler
- Çölde bulunan bitkiler su kaybını önlemek için ortama uyum sağlayarak yapraklarını inceleşerek kaktüs gibi diken şeklini almıştır.
- Köpek balıklarının sırt ve karınlarının farklı olması onlara su altında hareket halindeyken bile gizlenme özelliği kazandırır.
- Bukalemunun renk değiştirme özelliği hayatta kalması için gereklidir, buda adaptasyona bir örnektir.
Doğal Seçilim Nedir?
Canlıların, doğadaki yaşama şartlarına adaptasyon gösterenlerin hayatta kalmasına, gösteremeyenlerin ise yok olmasına doğal seçilim denir