Öğrenci Koçluğu Öğrenciye Neler Kazandırır?

öğrenci koçluğu

Öğrenci koçluğu genel itibariyle bakıldığında öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkarmak ve başarı elde etmesini sağlamak için geliştirilmiş bir koçluk sistemidir. Temel amaçları öğrencinin gelişmesine katkı sağlamak iken öğrencilerin her alanda rehberi olmaktır. Öğrenciyle koç arasında kurulan karşılıklı güven ve gönüllük isteğine dayalı bir hizmettir. Öğrenciye kazandırdıkları ise;

  • Hedeflere daha kolay ulaşmalarını sağlamak
  • Sürekli öğrenme halinde olup performanslarını yükseltmek
  • Önceliklerin belirlenmesi
  • Ertelemenin bırakılması
  • Yaşam dengesinin kurulması ve sosyal yaşamda lider olma
  • Kaynakları daha etkin kullanarak öz disiplin oluşturmadır.
öğrenci koçluğu
öğrenci koçluğu

Özellikle günümüzde çalışan anne babaların çocukları fazla ilgi göremediklerinden hayatlarında bazı konular direk başarılarına olumsuz yönde yansır. Doğru bir koçluk hizmeti alınması durumunda sosyal yaşamları ve eğitim hayatları pozitif yönde değişiklik gösterecektir.

Öğrenci Koçluğunun Programlarında Ele Alınan Konular

Öğrenci koçları başta öğrenci olmak üzere çevreye ve aileye büyük katkı sağlayan uzmanlardır. Destek bir hizmet olan koçluk programlarında öncelikle hedef ve amaç belirleme yer alır. Motivasyon ve verimli çalışma tekniklerini öğrenme, dikkat ve odaklanma geliştirme, öfke ve stres kontrolü öğrenci için en önemli konular arasında yer alır.

Öğrenci koçluk programları arasında yer alan hedefler konusunda hedeflerin belirlenmesinin yanı sıra meslek ve kariyer danışmanlığı da bulunur. Öğrenciler konular üzerinde aktif bir çalışma sistemine tabi tutularak kendi potansiyellerinin farkına varır ve rakiplerine karşı büyük avantaj sağlayarak başarılara imza atabilir.

Öğrenci Koçlarının Yetkinlikleri

Öğrenci koçları öğrencilerin yaşadığı problemlerin üzerine özel derslerle giderek kendi potansiyellerini geliştirmeye odaklıdır. Verimli bir zihne sahip olan öğrencinin performansı pozitif olarak değişip maksimum fayda sağlanır. Öğrenci koçunun bu verimi sağlayabilmesi için sahip olması gereken yetkinlikler ise;

  • Okuldaki başarıyı yükselterek takip edebilmek
  • Sınavlarda oluşan kaygı ve stresi azaltabilmek
  • Aile içerisindeki çatışma ve problemleri en aza indirebilmek
  • İletişimin sağlıklı bir yönde gelişmesine katkı sağlamak
  • Özel derslerdeki başarıların artmasına yardımcı olmak
  • Aktivitelere olan ilginin artması ve başarılı olabilmesi için teşvik etmek
  • Mesleki alanlara yönlendirerek yeteneklerinin keşfedilmesini sağlamaktır.

Öğrenci koçlarının bu yetkinliklere sahip olması sayesinde öğrencinin yaşamı pozitif bir şekilde etkilenir ve başarılar elde etmesinde büyük performans sağlanır.

Kimler Öğrenci Koçluğu Yapabilir?

Öğrenci koçluğu bir destek hizmet olup doğru bir şekilde uzmanlar tarafından uygulanması önemli bir sistemdir. Günümüzde öğrenci koçluğu eğitimi alan ve öğrenci koçluğu sertifikası sahibi olan kişiler koçluk programlarını uygulayabilirler.

öğrenci koçluğu
öğrenci koçluğu

Bu sertifikaları alanlar üniversite bölümlerinde psikoloji, sosyoloji, danışmanlık ve rehberlik okuyup koçluk yapabilirler. Günümüzde başka bölümlerden mezun olarak da kendine güvenen ve öğrenci koçluğu sertifikası alarak mesleği icra eden kişiler bulunur. Önemli olan koç tercihi yapılacağı zaman uzman olmasına, deneyim sahibi olarak yetkinlikleri taşımasına özen göstermek gereklidir. Aksi halde alınan hizmetin herhangi bir faydasını görmeyerek eğitim sürecine bir katkı sağlanamaz.

Öğrenci Koçluğu Çalışma Sistemi

Öğrenci koçları aşamalar halinde bir çalışma sistemine sahiptir. Öğrenci öncelikle yaşadığı problemleri koçuna anlatır ve öğrenci koçu tanışmak için öğrenci ile seanslar yapar. Problemin tanımlanabilmesi adına yapılan seans sonrasında çözüm için bir hedef belirlenir ve iş birliği yapılır.

Öğrencinin hedefe ulaşması için yapılacak eylemler liste haline getirilir. Hedefe ulaşılması için ödevler verilerek öğrencinin performans değerlendirmesi yapılır. Öğrenci koçları ve öğrenci arasında sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi için düzenli aralıklarla seanslar yapılmalıdır. Aile, öğretmenler ve rehber öğretmenlerinde sürece dâhil olmaları söz konusu olup bu sayede maksimum verim elde edilerek sorunların kaynağına inilmesi kolay bir hal alabilir.