Öğrenci koçluğu eğitim öğrenim süreci boyunca öğrenciye eğitsel alanda destek amacıyla var olan bir hizmettir. Gizlilik ve etik değerlere bağlı olan bu hizmette öğrenciyi tanıma, yeteneklerinin keşfedilmesi, iletişimin doğru bir şekilde kurulması gibi çalışma alanları mevcuttur. Öğrenci koçluğu programının çalışma alanları içerisinde etkili ve verimli ders çalışılabilmesi, zamanın etkin bir şekilde kullanılabilmesi ve odaklanma, karar verme, sorumluluk gibi konular da yer almaktadır.
Koçluk programına dâhil olan öğrencilerin kendine inanan ve tanıyan, doğru iletişim kurabilen ve hedefleri, farkındalıklarının yüksek olması beklenir. Bu amaçlara hizmet eden bir sistem olup öğrenci koçları öğrencinin yol arkadaşıdır.
Öğrenci Koçluğu Kimlere Yapılmalıdır?
Öğrenci koçluğu bir eğitim danışmanlığı da olup tüm yaş gruplarına uygulanabilen bir hizmettir. 0 ile 12 yaş arsı anne babanın da dâhil olduğu öğrenci koçluğu hizmetleri 12 yaş ve sonrasında bireysel olarak devam eder.
Öğrenci koçları ve öğrenci arasında geçirilen sürede konuşulan tüm konular gizli kalmalıdır. İnteraktif olan süreçte ebeveynler aktif olarak bulunmazlar ve süreç sonunda öğrencinin kendi kendine koçluk yapabilmesi sağlanmalıdır.
Öğrenci Koçuna Neden İhtiyaç Duyulur?
Öğrenciler gençlikleri ve yaşları gereği hedefleri konusunda bazı kararsızlıklar yaşayabilmektedir. Zaman zaman belirlenen hedefler, kararlar ve çalışma programları bir türlü gerçek yaşama aktarılamaz. Kontrol mekanizmasına ihtiyaç duyulması durumunda ise öğrenci koçluğu programları devreye girer.
Öğrenci koçları kurdukları sistemde kesinlikle öğrenciye onu yap ve bunu yap gibi söylemlerde bulunmaz. Programda asıl önemli öncelikli olan birey ve koç arasında kurulan bağın güçlü olmasıdır. Birlikte oluşturulan güçle hedeflere kolaylıkla erişilmesi amaçlanır.
Koçluk programları sürelerini kişiler koçla birlikte kendileri belirlerler. Ne kadar süre bu program içerisinde kalmalı ve ne kadar sürede faydalı olunacağı konusunda ortak bir karar alınmalıdır. Genel olarak eğitim danışmanlık sistemlerinde öğrenciyi tanıma ilk seans olarak kabul edilerek önerilen süre 4 seanstır.
Öğrenci Koçluğu ve Faydaları
Öğrenci koçluğu programlarına dâhil olan ve koçluk sürecini başarıyla tamamlayan bireyler için birçok farklı avantaj sağlanır. Öğrenci koçluğu programlarının faydaları kısaca;
- Öğrencinin motivasyon kazanarak özgüveninin gelişmesi
- Hedeflerine kolay bir şekilde odaklanması
- Kaygı ve stresi nasıl yöneteceğinin farkına varması
- Etkin öğrenme yönteminin öğrenilmesi
- Aile ve çocuk arasındaki iletişimin doğru bir şekilde sağlanması
- Destek ve güven hissedilerek hedeflerine karşı daha kararlı bir şekilde ilerlemesidir.
Çalışmaların başarıya ulaşması ve doğru bir şekilde tamamlanması bireyler ve koç arasındaki uyuma da bağlı bir şekilde gerçekleşir. Öğrenci ile arasındaki güven bağının oluşması koçlar açısından oldukça önemli olup mutlaka öncesinde öğrenciyi tanıma adına bir seans gerçekleşmelidir.
Öğrenci Koçluğu Hizmetinde Olması Gereken Özellikler
Öğrenci koçluğu yapabilmek için genel anlamda resmi bir eğitim zorunluluğu bulunmamaktadır. Sertifika programlarına dâhil olarak öğrenci ve eğitim koçu olunabilmesi mümkün iken bazı özelliklerin taşınması önem taşır.
Planlama, takip ve organizasyon becerilerinin bulunması başta olmak üzere, çözüm üretme yetenekleri, yüksek motivasyon sahibi olmak, etkili iletişim becerisi, sabırlı, esnek ve yaratıcı kişiliğe sahip olmak gereklidir. Bu özellikle dışında bir öğrenci koçunun karşısındaki kişinin ihtiyacını tespit edebilme ve tanımlayabilme yeteneğine sahip olması gereklidir.
Öğrenci koçunda aranan kriterler sağlanması halinde bireylerin koçluk yapabilmesi mümkündür. Eğitim süreçleri dışında öğrencilerin sosyal gelişimlerine de katkı sağlayan öğrenci koçları öz disiplin ve öz güven kazanılmasında da önemli rol oynar. Bu nedenle mutlaka eğitim süreçlerinde destek alınması ve bireylerin iletişim alanında fayda görmesi için önemli bir hizmettir.