Herkese merhabaaa. Nasılsınız bakalım? Ben iyiyim. Sadece bu aralar dersler biraz fazla yoğun o kadar. Bugün sizlere doğru Türkçe kullanımından ve TDK’nin bazı yabancı kelimelere bulduğu ilginç Türkçe karşılıklardan bahsedeceğim.
Dil bir ulusun özgürlüğüdür. Yani Türkçe de bizim özgürlüğümüz. Öyleyse dilimizi düzgün kullanmamız gerekir değil mi?
Özellikle son yıllarda dilimize giren yabancı sözcüklerin fazla kullanılması, mesajlaşırken kelimelerin kısaltılması Türkçemizin körelmesine yol açmaktadır. Bu nedenle Türk Dil kurumu bazı yabancı sözcüklerin yerine kullanılabilecek sözcükler geliştirmiştir. Ben bu sözcükleri incelerken epey şaşırdım çünkü gerçekten ilginç kelimeler ile karşılaştım. İşte bunlardan bazıları:
Fabl/Öykünce
Klasör/Sıralaç
Navigasyon/Yolbul
Tabildot/Seçmesiz yemek
Atmosfer/Havayuvarı
Buldozer/Yoldüzler
Seminer/Topluçalışım
Vatilatör/Yelveren,Estireç
Pastoral/Çobanlama
Badminton/Tüy top
Petrol/Yer yağı
Billboard/Duyurumlar
Voleybol/ Uçan top
Otobüs/ Çok Oturgaçlı Götürgeç
Yukarıda yazdığım sözcükler benim en çok ilgimi çekenlerdi. Elbette yabancı sözcüklerin dilimizden tam olarak çıkması pek mümkün değil ancak herkes Türkçeyi elinden geldiğince düzgün kullanmaya çalışırsa bence yol yakınken bir şeyler yapabiliriz. Kendinize iyi bakın!
Çok haklısın. Türkçemize sahip çıkmamız lazım!
Otobüs ün anlamını ilk kez gördüm 😱🤔😵
Merhaba Zühre!Sınava çalışırken dilimiz hakkında bilgi edinmiş olman beni çok sevindirdi.Ben de sınava çalışırken yeni alfabeler öğrendim, dilimizdeki kelimelerin kökenini öğrendim ve dilimizdeki bazı kelimelerin neden günümüzdeki şekline geldiğini sorguladım. Şu sıralar kitap yazıyorum.
Teşekkür ederim. Kitabını okumayı sabırsızlıkla bekliyorum!
Ağzına yüreğine kalemine sağlık güzel kızım